"Är du heltidssjukskriven? Hur länge har du varit det? Vad står det på din sjukskrivnig? Jag är sjukskriven med, vill gärna veta mer om din situation."
Ja, jag är heltidssjuskriven och har varit det i stort sett hela tiden sen Leo föddes, och han fyller åtta i år. Innan dess har jag varit sjukskriven i omgångar. Jag är sjukskriven för huvuddiagnos Borderline personlighetsstörning med två underliggande diagnoser.
Jag har varit i kontakt med sjukvården sen tidiga tonåren, och spenderade min 16-årsdag inlagd på BUP. Blev utskriven därifrån efter någon månad, då jag mådde sämre än när jag blev inskriven. När jag blev utskriven därifrån lovade jag mig själv att aldrig mer bli inlagd, och det har jag hellre aldrig blivit, även om många tror att jag på grund av min diagnos åker ut och in på psyket konstant.
Sedan dess har jag träffat otaligt antal läkare och alla har ställt olika diagnoser (tror att jag har fått i stort sett alla diagnoser förutom schitzofreni) efter bara några minuters samtal, och alla diagnoser har senare visat sig vara helt fel.
Det var inte förens för bara några år sedan jag fick träffa en läkare som hade läst hela min journal (stackare, han måste ha varit upptagen i en vecka bara med det haha) och som hade lagt märke till att ingen någonsin gjort en ordentligt screening. Den screeningen pekade åt två håll (borderline personlighetsstörning och nån form av npf, mest troligt ADHD) och jag fick göra fler utredningar.
Efter ungefär ett års utredningar fick jag diagnosen Borderline. Utredningen för npf visade att jag uppfyller inte tillräckligt många kriterier för att få en diagnos, men tillräckligt många för att det ska ge mig problem i vardagen. Tyvärr har de blivit väldigt restrektiva med mediciner emot sånt, så jag får inte medicineras utan en diagnos.
Jag övergav dock strax efter det öppenvården pga konstanta läkarbyten och krångel och började gå hos en privat psykiatriker som har gjort ytterligare utredningar som visade på tre diagnoser till; Bipolär typ 2 och två "mildare" personlighetsstörningar än Borderline. Mellan varven även en fjärde diagnos; reaktiv depression som jag medicinerar emot i förebyggande syfte. Dock satte han inte diagnosen Bipolär för även om poängen på utredningen visade på det klart och tydligt tyckte han samtidigt att vissa otroligt viktiga faktorer saknades och att jag därför inte har den diagnosen. De andra två personlighetsstörningarna går ihop med Borderline personlighetsstörning, men det finns ingen behandling för dem. Som "tur" är så är mina största problem där även sånt man arbetar med i DBT.
Jag fick påbörja DBT-behandling som jag snart är färdig med. Jag är färdig med gruppterapin och går nu enbart en gång i veckan i individualterapi och ska göra minst till sommaren. Två gånger i veckan har jag även arbetsrehabilitering. Min arbetsförmåga (matchad emot hela arbetsmarknaden) bedöms vara noll. Tyvärr får jag ingen sjukersättning ifrån försäkringskassan med motiveringen "forskningen går framåt så om 15 år kan jag vara frisk) men de bedömer samtidigt min arbetsförmåga vara så låg att jag inte ens klarar deras minimikrav på rehabilitering. Så jag har fått söka mig andra vägar och går nu via öppenvården.
Det har varit en lång väg hit (ifrån tidiga tonåren och i år fyller jag 35) men nu, äntligen, börjar jag känna att jag står med fötterna på jorden. Men varje dag är en avvägning för vad jag klarar av. Första prioritet är alltid barnen och vissa dagar finns det ingen energi alls förutom till att ta hand om dem. Då Borderline personlighetsstörning är en känslomässig störning så tar alla känslor otroligt mycket energi, och den energi som finns kvar får jag vara sparsam med.
Hade jag fått frågan för bara fem år sen hur jag såg på framtiden hade jag svarat att den ser rätt hopplös ut. Idag är jag otroligt hoppfull, även om jag vissa dagar tycker att allt är åt helvete och att det aldrig kommer att bli bra. Men min behandling i kombination med medicinering har visat mig att det går att komma framåt efter att ha stått still och stampat på samma fläck i hela livet.
Jag har även de mest finaste människorna omkring mig som finns där och stöttar, pushar på och lyssnar, hjälper och avlastar. Först min fina mamma som är min absolut bästa vän och som jag kan prata med om allt. Hon har funnits där för mig genom hela den där resan, även om jag kan gissa att vissa gånger har det varit lika jobbigt för henne som för mig. Hon har hjälpt mig på så många olika sätt. Kontakt med sjukvården när jag var tonåring, ekonomiskt när det har krisat (för man blir inte rik på att vara sjukskriven), avlastning med trollen när jag hade dem ensam och de inte var hos sin pappa alls, och bara att lyssna och lugna när jag gått in i panikläge av olika anledningar.
Sen har jag världens bästa Kalle. Vi kanske inte snackar så överdrivet mycket om just känslor och liknande, men han stöttar på andra sätt. Som sällskap när jag behöver tänka på annat, drar ut mig när jag stänger in mig hemma, tar sig tid med trollen, och jag vet att jag skulle kunna ringa honom klockan fyra på natten och han skulle vara här på en kvart.
Jag har även världens bästa lillebror. Shit, ingen kan få mig att skratta som han kan. Vi har samma sjuka humor, vi slänger käft på ett sätt som jag inte kan göra med någon annan och jag skulle aldrig klara mig utan honom. Det bandet vi har med varandra är svårt att skriva ner här, för jag tror inte att det finns några ord för att förklara det.
Blev lite gråtmild av det här inlägget haha. Det är så mycket jag har gått igenom, kämpat med och försökt att övervinna så det är jobbigt att tänka tillbaka på allt och ta in allt på en gång.

P.S. Ni vet väl om att ni kan rösta en gång per dag i tävlingen om veckans blogg?

grät också, så fint skrivet om kärleken till dina nära, tycker mycket om din blogg
SvaraRaderaang inlägget ovan, du är ju 3-barns mamma o lägger mkt tid o energi på barnen och städning.
Om du inte hade haft barnen eller när dom alla flyttat hemifrån om 10 år och om du kanske även hade fått städhjälp, hade arbetsförmågan fortfarande varit 0 då om man har den diagnosen? tack för en bra blogg
Med vänlig hälsning anna
När de gör utredningen om arbetsförmåga ser de inte till omständigheter runt omkring, som barn osv så hade jag inte haft barnen hade min förmåga fortfarande legat på noll. Min förhoppning är att när jag är klar med DBT och arbetsrehabilitering så ska min arbetsförmåga ligga på i alla fall 25% så att jag kan få börja att arbetsträna.
RaderaFast städa gör jag inte så mycket, även om jag själv kan tycka det ibland haha. Men det blir aldrig mer än en timma om dagen. Det nödvändiga som disk, tvätt, dammsugning osv. Allt annat tas när energin finns.
okej : ) men säg om 10 år, du verkar ju vara en fantastisk mamma o matte o ta hand om hemmet väldigt bra själv, skulle t.e.x. dagmamma hemma för några andras barn eller passa andras djur eller städa lika många timmar hos nån annan fungera om du fick betalt? eller är det skillnad nu för att du gör det för att du "måste, då ingen annan gör det" får du liksom superkraft till att klara just det, för att det är dina barn, djur o katter o ert hem? o för att ingen annan skulle göra det så att säga, eller hur fungerar det? hoppas du förstår frågan rätt och jag ifrågasätter absolut inte utan undrar bara för jag tycker det är viktigt att försöka förstå andra för att kunna bemöta rätt osv : ) Med vänlig hälsning anna
SvaraRaderaDen stora skillnaden är just att jag gör det för att jag måste. Katterna ger mig och barnen så mycket, men kräver så lite. Att man ser till att de har mat och vatten och ren låda, vilket jag och barnen sköter ihop. De ansvarar för mat och vatten och jag för lådan, för att lära dem lite ansvar. Det samma gäller barnen, det är ju mina barn. Att ta hand om andras barn åtta timmar om dagen, små barn, det hade nog inte funkat. Det hade gått, för att det måste gå, men det hade inte varit det bästa för barnen. Jag kommer ju alltid att ha perioder i mitt liv där jag kommer in i svackor och där allt går ut på att ta sig igenom dagen, då blir det svårt att ha ett jobb där jag har ett stort ansvar för andra levande varelser.
RaderaDet är svårt att spekulera i om hur det är om tio år, jag vet ju knappt hur det kommer att vara i morgon :) Men jag hoppas att jag om tio år ska ha kommit så långt i arbetet med mig själv att jag kan ha ett heltidsjobb, där det även är ok att jag under mina dåliga dagar inte pratar med någon. Stå längst in i ett lager och packa ordrar skulle passa mig utmärkt :)
tack för svar, nu förstår jag mer, sånt är viktigt tror jag, förståelse alltså. du som skriver så bra kanske kunde jobba hemifrån som krönikör eller författare i framtiden, vem vet : ) lovar att läsa/köpa boken isåfall : ) nåt helt annat förresten, visst köpte du en sån där tassimo, är du nöjd med den? är deras varm choklad god? Med vänlig hälsning anna
SvaraRaderaJag älskar att skriva, men föredrar att skriva lite allmänt svammel, som en blogg. Sen har jag alldeles för dålig självdisciplin för att kunna bestämma mig för att sätta mig vid datorn och skriva :)
RaderaJag älskar min Tassimo, helt klart bästa köpet. Deras Marabouchoklad är som att dricka en liten bit av himlen. Deras caramelmacchiato är också himmelsk. Det är nog de bäst investerade pengarna nånsin.
tack för svar : ) Med vänlig hälsning anna
SvaraRadera